duminică, 31 august 2008

Meciuri trucate la Cupa Mondială

Potrivit Der Spiegel, citat de Bild, la turneul final al Campionatului Mondial din Germania ar fi fost trucate mai multe meciuri. Mai mult decât atât, multe partide din Bundesliga au avut un final "previzibil". Toate acestea au fost scrise într-o carte, sugestiv denumită Sichere Siege (într-o adaptare pentru cazul de faţă, "Partide câştigate dinainte"), al cărei autor este Declan Hill, un ziarist canadian de investigaţii a cărui reputaţie este imaculată.
În vizor, meciurile Braziliei
Potrivit anchetei independente care este finanţată, din câte se pare, de Interpol, un meci incriminat ar fi disputa dintre formaţiile Braziliei şi Ganei, în cadrul optimilor de finală, scor 3-0, al cărei rezultat trebuia sa fie 2-0. Golul al treilea a declanşat scandalul în Malaiezia, mulţi gambleri cerându-şi banii înapoi, alţii distrugând şi dând foc mai multor case de pariuri mai mult sau mai puţin legale. La cererea poliţiilor din mai multe ţări, justiţia malaieziana l-a reţinut pe un anume William Bee Wah Lim, acesta pariind sume de milioane de euro pe partide "amicale" disputate de Hannover 96 împotriva lui Kaiserslautern şi Karlsruhe.
Trebuie un ţap ispăşitor
Bundesliga este departe de exemplul de moralitate pe care-l oferea suratelor sale din vest în anii 70, ştiută fiind povestea arbitrului Hoyzer, în spatele căruia era o organizaţie criminală croată, dar marile presiuni se fac pentru ca nu cumva să se facă legătura cu Cupa Mondială, deoarece ştirbirea încrederii fanilor în corectitudinea turneului ar provoca un dezastru financiar pentru fotbalul din întreaga lume.
articol de Octavian METONI, prosport.ro

Niciun comentariu: